Jacarilla

Jacarilla on the Costa Blanca.

Jacarilla is gelegen in het hart van de Vega Baja aan de Costa Blanca en op 20 kilometer van de kust. Jacarilla heeft een geschiedenis die teruggaat naar de zesde eeuw voor Christus, toen in het Iberische schiereiland op de plaats van het huidige Jacarilla ondernemingen werden gevestigd. De naam Jacarilla dankt zijn oorsprong uit middeleeuwse liederen over de heldendaden van ridders in de oorlog tegen de plunderende Moren. Oorspronkelijk heette de nederzetting Sakariskera, hetgeen de plek waar de rivier stopt betekent. Daarna is het van Topónimo via Xacariella, Hacarilla en tenslotte tot Jacarilla geëvolueerd.Het dorpje ligt in de Vega Baja, vlakbij de eeuwenoude Bisschopsstad Orihuela. De meeste inwoners leven traditioneel van de opbrengst van omringende citrusplantages.

Het centrum ligt op loopafstand en hier zijn kleine typisch Spaanse winkeltjes zoals een slager, een bakker en een kleine supermarkt te vinden. Ook zijn er een aantal barretjes en een heerlijk typisch Spaans tapas restaurant waar de lokale bevolking iedere dag uitgebreid gaat lunchen. Rond Jacarilla liggen uitgestrekte fruit plantages met citroenen, mandarijnen, amandelen, mispels en sinaasappels. U kunt hier heerlijke eindeloze lange wandelingen maken deiezijn aangegelven als interessante wandelroutes of u kunt natuurlijk ook fietsen en afhankelijk van de tijd van het jaar tevens een fruitje meepikken. Mocht u toch zo af en toe de drukte willen opzoeken, binnen 20 minuten bereikt u de levendige kust.

Op een paar kilometer van jacarilla Vista Bella ligt het Embalese de La Padrera en voorziet een groot deel van de Vega Baja van water en irrigatiewater voor de boeren. Het wat hoger gelegen stuwmeer, met aangrenzend het dorpje Torremendo, is een prachtig beschermd heuvelachtig natuurgebied met daarin veel amandelbomen, pijnboombossen en het gehucht Rebate met het gelijknamige Spaanse familierestaurant. Er zijn tevens mogelijlheden om er te wandelen, te fietsen, paard te rijden en quad te rijden maar ook door gewoon eens te gaan kijken en de natuur te bewonderen. Je kunt er helemaal omheen rijden en dat duurt ongeveer met de auto een half uur. Het water is altijd mooi blauw-turquoise vanwege de kristallen die zich in het water bevinden, en 's avonds kan je genieten van de vele vogels en een mooie zonsondergang.

Jacarilla beschikt over een grote herenhuis c.q. paleis en was vroeger van de markies van Fontalba rond 1920. Het paleis is voorzien van 20.000 m2 prachtig aangelegde tuinen. Deze tuinen zijn een bezichtiging waard en is voor iedereen toegankelijk. Mocht u erop uit willen dan kunt naar de vrijdagmarkt van Torrevieja of de zaterdagmarkt van Almoradi, een dagje winkelen in het Centro Commercial van Torrevieja met ook een bowling, mini kermis, een bioscoop en een casino. Naar de plaatsen en het stranden van Guardamar en La Marina gaan bijvoorbeeld is natuurlijk ook een optie.
 

jacarilla en de paleistuinen

Jacrailla een spaans dorp met een paleis genaamd fontalba. jacarilla ligt aan de costa blanca op 20 kilometer van zee en torrevieja en la marina